///

Boek nu voor de fantastiche 32 daagse rondreis Sumatra Java Bali vertrek op 29 februari

///

Boek nu voor de fantastiche 32 daagse rondreis Sumatra Java Bali vertrek op 29 februari

///

Boek nu voor de fantastiche 32 daagse rondreis Sumatra Java Bali vertrek op 29 februari

China (23 dagen)

China
Ontdek fascinerend China in 23 dagen
KLM
v.a. € 3.263,00
bestellen

China verandert snel†sinds de deuren open zijn gezet voor het toerisme. Wij willen u graag kennis laten maken met dit, voor velen, nog onbekende deel van de aarde. Met deze†prachtige 23 daagse rondreis van het Schone Streven,†wordt er weer een bijzonder land aan ons reisaanbod toegevoegd. De meeste afstanden worden afgelegd per bus over zeer goede snelwegen. Uiteraard is ook deze rondreis op basis van volpension en nederlands sprekende reisleiding.

Het uitgestrekte China is met zijn 1,3 miljard inwoners in vele opzichten een gevarieerd land. Naast de Han-meerderheid leven er ook nog 55 etnische minderheden. Elke regio heeft zijn eigen taal, schrift, volksmuziek en instrumenten. Wij willen u graag kennis laten maken met de typische Chinese gebruiken en gewoonten. En wat dacht u van de Chinese keuken die gekenmerkt wordt door een eindeloze variatie. Behalve de traditionele gerechten zijn er ook steeds meer westerse buffetten en fastfoodrestaurants te vinden.†

Aangezien China groter is dan heel Europa en over een groot cultureel erfgoed beschikt hebben we een keuze gemaakt en enkele hoogtepunten geselecteerd die we u graag willen laten zien tijdens de reis:†

 • De Chinese Muur†
 • Tempel van de Hemel in Beijing†
 • De Verboden Stad†
 • Yungang grotten nabij Datong†
 • Het authentieke Pingyao†
 • Het Hangende Klooster†
 • Terracotta leger in Xi`an†
 • Karstgebergte Guilin e.o.†
 • De Tuinen in Suzhou†
 • De metropool Shanghai†

  Algemeen
  China is een fascinerend land met een gevarieerd aanbod aan cultuur en natuur. Keizerlijke gebouwen en boeddhistische tempels worden afgewisseld door immense rijstterrassen en ruige bergen. De†bevolking is vriendelijk en het eten is er heerlijk. De vele minderheden in het zuiden geven China kleur. En steden als de hoofdstad Beijing en de wereldstad†Shanghai geven China zijn internationale uitstraling.†

  De oppervlakte van China bedraagd 9.6 miljoen km2 en het aantal inwoners ligt rond de 1.3 miljard. In de winter is het 7 uur later en 's zomers 6 uur.†

  Natuur en Milieu
  China heeft de omvang van een continent en daardoor een zeer gevarieerd landschap. De hoogste bergen ter wereld, uitgestrekte hoogvlaktes, vruchtbare bekkens en laagvlakten, reusachtige woestijnen, machtige rivieren en ondoordringbare wouden vormen het leefgebied van bijzondere flora en fauna, die in natuurreservaten, nationale parken en natuurbgebieden worden beschermd.
  In grote delen van China worden grote temperatuurverschillen gemeten. In de lente en de zomer is er een duidelijke grens tussen gebieden met en zonder moesson in het oosten en het westen en in de winter bestaan er grote verschillen tussen het noorden en het zuiden: de ijzige winter bepaalt dan het klimaat in Noord-China, tot diep in het zuiden.

  In de prachtige, gevarieerde natuur van China is een rijk en goed behouden planten en dierenwereld ontstaan. China bezit de grootste plantenrijkdom van alle gematigde zones ter wereld. Talrijke vruchten die niet meer uit ons dagelijks menu zijn weg te denken komen oorspronkelijik uit China, zoals citroenen, sinaasappelen, grapefruit, abrikozen, perziken en kiwi's. Hetzelfde geldt voor veel tuinplanten en bloemen als de sering, pioenroos en de roos die in veel west-europese tuinen staan en eneneens oorspronkelijk uit het rijk van het midden komen.†

  Klimaat
  In principe kunt u China het hele jaar bezoeken. De beste reistijden zijn de maanden april en mei en september en oktober; de lente en de herfst. De weersomstandigheden zijn dan gunstig met prima temperaturen en weinig regen.

  Contrasten
  Wat betreft weer en klimaat is China een land van contrasten. Terwijl het westen in de zomer gebukt kan gaan onder zware regenval kan er tegelijkertijd in het†oosten sprake zijn van langdurige droogte. Wat betreft temperatuur kunnen er binnen China op hetzelfde moment grote verschillen ontstaan. Verschillen van enkele tientallen graden zijn zowel in de winter als in de zomer mogelijk. Ook lokaal zijn de contrasten tussen de seizoenen soms zeer groot. Zo zorgt het woestijnklimaat in het noorden voor flinke kou in de wintermaanden (tot rond de min dertig graden) terwijl het in de zomer gemakkelijk maar liefst 30 tot 40 graden boven nul wordt.


  Het droge noorden†
  Noord China bestaat vooral uit hoogvlaktes zonder significante bergtoppen. Hier heersen vooral woestijn- en steppeklimaten met droge koude winters en warme tot hete zomers. In de wintermaanden is de invloed van de Siberische kou goed merkbaar waardoor temperaturen op de hoogvlaktes dalen naar min twintig tot min dertig graden. Op de laagvlaktes in het noordoosten is het een stuk minder koud. Daar liggen de temperaturen in de wintermaanden rond het vriespunt. Veel neerslag kent het noordelijke deel van China niet. De hoeveelheden op jaarbasis variŽren van een kleine honderdvijftig millimeter langs de grensgebieden met MongoliŽ tot ongeveer zevenhonderd millimeter in de natste gebieden van de laagvlaktes in het oosten. De meeste neerslag valt in de zomermaanden; in de winter zijn de neerslaghoeveelheden het laagst en gaat het in de meeste gevallen om sneeuw. Lokaal en in extreme gevallen kunnen er echter wel redelijk grote hoeveelheden sneeuw vallen langs de kust. Met ongeveer drieduizend zonuren per jaar behoort het noorden van China tot de meest zonnige gebieden van AziŽ en zelfs ter wereld.

  Het bergachtige westen
  Het westelijke deel van China is een combinatie van bergen en woestijnen. Hier vind je het Himalayagebergte met de hoogste bergtoppen ter wereld in een ruig landschap dat afgewisseld wordt met groene glooiingen en een groot aantal rivieren. Hier vind je hoofdzakelijk hooggebergteklimaten (type EH) en in de lager gelegen gebieden overheersen steppeklimaten, woestijnklimaten en aan de oostzijde van de Himalaya het eerder beschreven Chinaklimaat. De wintermaanden zijn in de hele westelijke helft van China koud te noemen. In de noordelijke woestijngebieden vriest het gedurende de winter tien tot dertig graden. Meer zuidelijk liggen de temperaturen wat hoger zolang je niet boven de 3500-4000 meter uitkomt. Met gemiddeld min tien graden voor de gebieden onder de vierduizend meter is de winter in de Himalaya nog redelijk te doen. De hoge toppen kunnen echter wel extreem koud worden en in combinatie met ijle lucht en soms zeer harde winden uit het koelere noorden zijn de omstandigheden daar vaak zeer zwaar voor mens en dier. Na een vrij korte lente is er een omschakeling naar een warme en zonnige zomerperiode. Warme lucht wordt vanuit het westen aangevoerd en zorgt voor temperaturen die naar zomerse waardes van 25 tot 30 graden stijgen, uiteraard met uitzondering van de hoge bergen waar de temperatuur een stuk lager ligt. Op de hoge bergtoppen is sprake van eeuwige sneeuw. In de maanden maart, april en in mindere mate februari staat deze regio bekend om de stofstormen. Deze stormen ontstaan door het ontdooien van de bevroren grond. Het zand en stof dat door de wind meegevoerd wordt kan over grote afstanden zorgen voor een zeer beperkt zicht en een lucht die grijs, geel of zelfs zwart kleurt.

  Moesson en wind in het zuidoosten
  Het zuidoosten van China kent de kleinste verschillen wat betreft temperaturen. Vrijwel de hele regio is vrij van vorst overdag en voor nachten met nachtvorst moet je vooral in het binnenland zijn (Wuhan, Dongtingmeer, Suizhou, Changsha). Langs de kust vriest het nooit (zuiden) tot zelden (oosten). Sneeuw vind je vrijwel alleen maar op de oostelijke laagvlakte van China. In de zomer is het warm tot zeer warm in het zuidoosten van China. De dagtemperaturen liggen dan gemiddeld tussen de dertig en vijfendertig graden. Deze temperaturen zijn vrij constant en kent weinig uitschieters naar boven of beneden. Ook 's nachts is het warm met minimumtemperaturen die zelden onder de 22-25 graden uitkomen. In combinatie met een aanzienlijk hogere luchtvochtigheid is het drukkend warm in de zomer. De zomer is ook de moessonperiode. Tijdens deze regentijd vallen er aanzienlijke hoeveelheden neerslag, met name langs de zuidoostelijke kustgebieden kan er flink wat regen vallen. De natste gebieden in deze regio meten gemiddeld tweehonderd tot vierhonderd millimeter neerslag per maand in het zomerseizoen. Lokaal kunnen deze hoeveelheden incidenteel flink opgevoerd worden onder de aanvoer van tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen dat in deze regio loopt van juni tot en met november kunnen er meerdere orkanen China bereiken. Vaak blijft de ellende beperkt tot de kustgebieden omdat de orkanen eenmaal boven land snel in kracht afnemen.

  Klimaattabel China

  PEKING/BEIJING Apr. Mei Juni. Juli. Aug. Sep. Okt.
  Gem. temperatuur overdag 16 22 27 28 27 23 15
  Gem. aantal uren zon per dag 8 9 9 7 7 8 8
  Gem. aantal dagen met regen 3 4 5 8 7 5 2
  SHANGHAI Apr. Mei Juni Juli Aug. Sep. Okt.
  Gem. temperatuur overdag 16 22 25 29 29 25 20
  Gem. aantal uren zon per dag 5 6 5 7 8 5 6
  Gem. aantal dagen met regen 8 8 9 7 7 8 6

  Gewoontes en gebruiken in China
  Als je te gast bent in een ander land is het prettig om te weten wat ter plekke de normen en waarden zijn, welk gedrag daar normaal is en wat men van jou verwacht.

  • Gezichtsverlies is voor een chinezen echt niet gewenst. Ben je het ergens niet mee eens wordt niet boos. Blijf rustig praten en blijf glimlachen.
  • Afdingen doe je in markten maar niet in grote winkelcentra met vaste prijzen.
  • Wanneer je klaar bent met eten leg je stokjes op de kom. Zet je stokje niet rechtop in je bakje, Dit wordt namelijk geassocieerd met de dood.
  • De rijst wordt in bepaalde delen van china pas na de rest van de maaltijd gebracht. Chinezen zien de rijst als maagvulling en niet als onderdeel van het eten. Je kunt de rijst samen met de maaltijd krijen als je erom vraagt.
  • Alle kleding die weinig verhult wordt als schokkend ervaren. Het is dan ook niet wenselijk om als man je t-shirt uit te trekken omdat je het warm hebt
  • Omdat je nog wel eens een chinees in zijn pyjama op straat ziet lopen wil nog niet zeggen dat jij dat als westerling ook kan doen. Dit word namelijk als erg schokkend ervaren omdat veel mensen weten dat het bij ons niet de gewoonte is. De regering probeert de chinezen te overtuigen er mee te stoppen omdat het onwesters is.
  • Slippers hoor je niet buitenshuis te dragen. Sandalen mogen weer wel. Het kan gebeuren dat je een restaurant niet in mag als je op slippers bent. Als je struikelt over de schoenen bij de deur dan is het hoogst waarschijnlijk de bedoeling dat jij ze ook uit trekt!
  • In het algemeen word het gewaardeerd als je niet opvalt. Pas hierop dus ook je kleding aan. Een korte broek kan wel maar trek hem niet aan als je naar de ambassade moet of de grens wilt passeren.
  • Het is niet gewenst om zaken zoals dood, scheidingen en andere negatieve zaken te bespreken in het openbaar met vreemden.
  • †Als je gevraagd word of je getrouwd bent zeg dan alleen nee als dit niet het geval is. Leg niet uit dat je gescheiden bent, weduwe/ weduwnaar of samenwoont. Ben je een stelletje dan is nog niet ook een goed antwoord.
  • Zorg dat je visite kaartjes bij je hebt en dat je er makkelijk bij kan. Je kunt†namelijk regelmatig een visitekaartje aangeboden krijgen en men verwacht er 1 terug! Je kunt ervoor kiezen je adres of telefoonnummer weg te laten op je kaartje.
  • Een visite kaartje neem je aan met twee handen! Tussen je duim en wijsvinger. Met je duim boven en de wijsvinger onder op het kaartje. Gevolgd door een eerbiedig knikje met je hoofd. Hierna bestudeer je even aandachtig het kaartje, glimlacht en knikt nog eens en stopt hem dan pas weg. Ongezien in je zak stoppen is een belediging.
  • Geven van een visite kaartje werkt hetzelfde. Geef ze het liefst met twee handen of anders met de rechter hand! Rode inkt staat voor de dood.
Direct zoeken